KAMARA

Jäsenet:

Juha Minkkinen - Laulu, komppikitara
Jaakko Minkkinen - Soolokitara
Henri Lehmonen - Basso
Jaakko Silvast - Rummut


HISTORIA

Kamaran juuret ulottuvat aina vuoteen 2000 saakka, jolloin Juha Minkkinen ja Tuomas Janhunen perustivat Kamara-yhtyeen esiasteen, Lumessakahlaajat-coverbändin. Laulaja-kitaristi Minkkisen ja kitaristi Janhusen lisäksi porukkaan kuului alussa erinäisiä muusikonalkuja. Lopulta yhtyeen kokoonpano vakiintui nykyiselleen basisti Henri Lehmosen, kitaristi Jaakko Minkkisen ja rumpali Jaakko Silvastin astuttua remmiin mukaan. Suomimetallicoverit jäivät taakse muutamien keikkojen jälkeen, jolloin bändi alkoi työstämään omaa biisimateriaalia. Ensimmäinen demo tehtiin Lumessakahlaajat-nimen alla ja tyyliin: "kuhan pidetään hauskaa ja kokeillaan". Neitsytdemolle tarttui yhteensä kolme omaa kappaletta ja yksi cover -vetäisy, jotka nauhoitettiin Jyväskylässä Studio Watercastlella.


Tämäkin Vielä

Lumessakahlaajat lähti nauhoittamaan toista demoaan syksyllä 2003 samaiselle Studio Watercastlelle. Tällä kertaa hommaan panostettiin enemmän ja se tuottikin tulosta. Seinäjokelainen levy-yhtiö Firebox Records kiinnostui kyseisestä äänitteestä ja eipä aikaakaan kun viisi kappaletta sisällään pitävä Tämäkin vielä -EP julkaistiin maanlaajuiseen levitykseen maaliskuussa 2004. Yhtye muutti myös samalla nimensä Kamaraksi. Keikat sekä oudot aamuiset päänsäryt alkoivat lisääntymään, paitamyynti polkaistiin käyntiin ja Kamara ylsi myös radioaalloille. Festareitakin bändi ehti ep:n osalta kiertää, muun muassa Kauhajoen Nummirockissa ja Suonenjoen Jörisrockissa. Kamara ei silti jäänyt paikalleen ihmettelemään, vaan yhtye keskittyi jo uusien kappaleiden treenaamiseen ja aloitti uudet studiosessiot syksyllä 2004. Kevättalvella 2005 bändi pääsi taas äänityspuuhiin.

Synti, Tuomio, Katumus

Synti, Tuomio, Katumus -pitkäsoitto kasattiin parissa viikossa Watercastlen uumenissa, Arttu Sarvanteen valvovan silmän alla. Levylle päätyi yhteensä 11 raitaa, joista pari sai osakseen jopa radiosoittoa. Levyn tiimoilta Kamara kiersikin Suomea sitten lähestulkoon koko loppuvuoden ja keikkasaldo näyttikin lopulta pariakymmentä. Seuraavana vuonna oli tarkoitus hieman levähtää ja jälleen ryhtyä visioimaan ja nauhoittelemaan seuraavaa pitkäsoittoa...

Tyrannia

Vuoden 2006 -alkuun suunniteltu keikkabreikki venähtikin sitten oikein kunnolla, jos lukuun ei oteta paria pistokeikkaa sekä minikiertuetta nimeltään Vituiks män -kesäkiertue 2006. Yhtyeen aika kului lähinnä uutta albumia demotellen ja demoilla levy-yhtiöitä metsästellen. Vuodet vierivät, demoja kertyi eikä julkaisijaa löytynyt. Viimein loppuvuodesta 2008 Kamara taltioi Watercastlella 11 uutta rallia, joista oli tarkoitus karsia kasaan uusi pitkäsoitto. Kaiken säätämisen ja vatvomisen jälkeen yhtye päätti julkaista uuden albumin nimeltä Tyrannia omakustanteena.

9 kappaletta sisältänyt Tyrannia ilmestyi kauppoihin alkukeväästä 2010. Arvosteluissa levy niitti kehuja suhteellisen hyvin (Sue 9/10, Desibeli.net 4/5, Imperiumi.net 7/10) ja tuntuivat fanitkin tykkäävän bändin nopeammasta ja brutaalimmasta ilmaisusta. Kokonaiskestoltaan levy oli hieman päälle 30 minuuttia. Lisäksi levy sisälti Kamaran ensimmäisen ja tähän asti ainoan instrumentaali -kappaleen nimeltä Rauha.

Painajaismaa

Syksyllä 2012 Kamara rupesi treenaamaan uutta pitkäsoittoaan varten. Levy oli tarkoitus nauhoittaa marras-joulukuussa jälleen Studio Watercastlessa. Samoja aikoja yhtyeen kitaristi Tuomas Janhunen päätti lopettaa toimintansa bändissä. Ero tapahtui hyvän yhteisymmärryksen vallitessa, eikä siihen liittynyt sen kummemmin mitään dramatiikkaa. Tuomas oli yksi yhtyeen perustajista ja kerkesi vaikuttaa kymmenisen vuotta bändin riveissä.

Nelihenkinen Kamara uppoutui marraskuun loppupuolella Studio Watercastlen uumeniin ja nauhoitti kymmenen uutta kappaletta. Osa kappaleista ylsi pituudessaan jopa lähelle kahdeksaa minuuttia, mikä oli Kamaran biisi -katalogissa poikkeavaa.
Levyn nimeksi tuli Painajaismaa, jolta lohkaistiin ennen julkaisua nettisinkku nimeltä Vartijan paluu. Itse levy julkaistiin omakustanteena virallisesti 24.4.2013.

Kahden maailman välissä

Marraskuussa 2015 yhtye aloitti neljännen pitkäsoittonsa nauhoitukset Tuomas Kokon ohjastuksella Electric Fox -studiossa Vaajakoskella. Kymmenen uutta kappaletta saatiin viimein narulle joulukuun loppuun mennessä ja uudelle albumille annettiin nimeksi Kahden maailman välissä. Biisimateriaali jatkoi osittain samoilla linjoilla kuin edeltäjänsä Painajaismaa, mutta mukaan oli saatu myös jotain uutta. Levyltä lohkaistiin ennen julkaisua kaksi digisinkkua, jotka olivat Varjokansa sekä Menneisyyden jäljet. Itse albumin julkaisu tapahtui 29.04.16.

Kamara

Pari vuotta KMV -levyn julkaisun jälkeen oli aika taas astua Tuomas Kokon hallinoiman synkän ja kostean Electric Fox -studion uumeniin. 2018 alkuvuodesta taltioitiin levylle kahdeksan uutta ja yksi uudelleenlämmitelty kappale (Tulisade). Pitkäsoitto nojasi musiikillisesti vahvoihin melodioihin niin instrumenttien kuin laulunkin osalta. Albumi ristittiin nimikkolevyksi ja se julkaistiin 8.6.18. Kiekolta lohkastiin myös kaksi digisinkkua, Kruunu sekä Raunioilla. Viimeksi mainitussa kappaleessa kuultiin ensimmäistä kertaa yhtyeen historiassa naislaulua. Ääntään raidalle lainasi Mona Steffansson. Kamara oli järjestyksessään yhtyeen viides pitkäsoitto.

Vallan huoneissa

Vuoden 2019 alussa yhtye havahtui siihen tosiasiaan, että seuraavana vuonna bändi täyttäisi 20 vuotta. Olihan sitä jotenkin juhlistettava ja niinpä sen kunniaksi päätettiin nauhoittaa uusi levy. Aika pian formaatiksi muodostui EP, koska sen koostaminen vaikutti mielekkäämmältä vaihtoehdolta kuin täyspitkän albumin työstäminen. Pienen keikkarupeaman jälkeen oli nauhoitusten aika ja syksyllä 2019 alkoivat sessiot vanhassa kunnon Electric Fox -studiossa. Vajaan viikon kestäneet nauhoitukset sujuivat mallikkaasti ja muutenkin fiilis materiaalin suhteen oli hyvä. Hienoa tunnelmaa nostatti myös Timo Rautiaisen mukaan saaminen levylle. Mies lainasi ääntään Tämäkin vielä -nimiseen kappaleeseen, joka nauhoitettiin uudelleen tätä julkaisua varten.
Huhtikuun 3. päivä vuonna 2020 julkaistiin yhtyeen 20-vuotiasta uraa juhlistava EP nimeltä Vallan huoneissa. Ennen julkaisua siltä lohkaistiin kaksi singleä. Uljas maailma -kappaleeseen kuvattiin myös musiikkivideo ja Tämäkin vielä -rallista julkaistiin lyriikkavideo. EP piti sisällään neljä kappaletta.